I år är det resor i den svenska naturen som gäller och då är det extra viktigt att vaccinera hela familjen mot den fästingburna sjukdomen TBE. Detta är framförallt viktigt om ni ska vistas mycket utomhus i riskområden där det rör sig mycket fästingar.

TBE, fästingöverförd hjärninflammation är en virussjukdom som sprids via fästingar. Den ger oftast lindriga besvär och de allra flesta blir friska efter några dagar men det finns tyvärr fall då det uppstår komplikationer. Vissa kan få en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnan och kan då få svåra besvär såsom:

  • Hög feber
  • Svår huvudvärk
  • Kräkningar
  • Ljus- och ljudkänslighet
  • Förvirring
  • Koncentrationssvårigheter

Cirka en tiondel av de som drabbas kan få bestående men, det är därför viktigt att alltid kolla dig noga efter fästingar när du har varit ute i naturen. För de som drabbas allvarlig väntar en lång resa med rehabilitering för att komma tillbaka till det normala livet.

Sök vård mot TBE

Om du misstänker att du har drabbats av TBE ska du alltid söka vård på en vårdcentral. Du får då ta ett blodprov för att se om du har börjat bilda antikroppar mot detta virus. Misstänks det att du har fått en inflammation i hjärnan får du även ta ett ryggvätskeprov.

Vaccinera dig mot TBE

fästingFästingarna sprider sig i landet och det blir därför allt mer viktigt att se över skyddet du har mot TBE. Det bästa skyddet du ka ta är att vaccinera dig, vilket du enkelt kan göra på din vårdcentral eller på någon av vaccinationsbussarna som ofta finns i större städer. Det finns även vissa apotek som erbjuder vaccinering.  Utöver vaccination ska du alltid vara noga med att kolla efter fästingar när du har vistats ute samt ha på dig långa byxor och stövlar när du rör dig i fästingdrabbade områden. Du kan även ha på dig mörka kläder som inte drar till sig lika många fästingar som ljusa, dock syns fästingarna bättre på ljusa kläder. Har du husdjur finns det olika medel och halsband du kan behandla djuren med för att de ska dra in färre fästingar i hemmet.