I pandemitider upptäcker allt fler nöjet med att semestra hemma i Sverige och uppleva vårt vackra land. Om du investerar i en segelbåt kan du uppleva en härlig frihet och se vårt land från havet. Vi ger dig de bästa tipsen för att du ska bli så nöjd med ditt köp som möjligt.

En segelbåt är perfekt om du vill kunna öhoppa mellan olika skärgårdsöar och njuta av den fantastiska sommaren. Lägg till vid en brygga och stanna så länge du själv vill. Det är en frihet som inte går att jämföra med många andra typer av semestrar.

Om du aldrig har seglat tidigare

Couple,Enjoying,Sunset,From,The,Deck,Of,The,Sailing,BoatIdag finns ett stort utbud av segelbåtar på marknaden, både nya och begagnade. Men du kan inte bara köpa en båt och börja segla direkt. Alla som har en segelbåt måste först gå en kurs och få ett intyg som försäkrar att de klarar av båten. Den första delen kallas seglarintyg 1 och lär dig grunderna i segling. Om du endast ska köra fritidsbåtar finns det tre olika kurser du kan delta i. Du lär dig allt om sjövett och hur du ska hantera din segelbåt under olika väderförhållanden. Det är viktigt att alltid ha respekt för havet och alltid tänka på säkerheten i första hand.

Teckna en båtförsäkring och hyr båtplats

Luxury,Motor,Boat,,Rio,Yachts,Italian,ShipyardEn segelbåt kostar som bekant en del pengar även om du köper den begagnad. Därför är det viktigt att du har alla försäkringar på plats så snart som möjligt. Tänk på att jämföra de olika försäkringsbolagen och teckna båtförsäkring efter dina önskemål och behov. Det kan till exempel vara stor skillnad på vad som är inkluderat i försäkringen. Några punkter som du bör ha i din försäkring är:

  • Skydd mot brandskador och stöld
  • Hjälp med assistans och bärgning
  • Skydd mot förvaring och transportskador

Det är också viktigt att förvara din båt korrekt under hela året. Om du inte har en egen brygga måste du hyra en båtplats. Under hösten och vintern ska båten även vinterförvaras. Eftersom det numera är så populärt att köpa båt bör du vara ute i god tid. Det gäller särskilt om du bor i en storstad eller vid skärgården. Du vill inte behöva jaga en båtplats i panik utan ha allt klart när båten kommer hem. Här är det också smart att jämföra olika alternativ, speciellt om du vill ha en så prisvärd båtplats som möjligt.

Lär dig läsa sjökort och vad du ska tänka på till sjöss

När du ska bege dig ut till sjöss är det viktigt att du kan navigera och läsa ett sjökort. Du hittar mycket bra information på nätet om hur du läser ett sjökort på bästa sätt och vilken skala som är bäst att satsa på. Du får en bra introduktion till vett på sjön när du läser din seglarkurs men det skadar inte att läsa på lite extra. Det är viktigt att sjön är en trevlig miljö för alla som vill använda den, vare sig de seglar eller ägnar sig åt annat.