Många är väldigt ressugna efter att ha levt igenom en sommar i karantän. Årets sommar ser också ut att innebära en mängd restriktioner, om än i betydligt lättare tappning. I den här artikeln får du reda på mer vad du behöver tänka på om du planerar en sommarresa i år.

Sommaren 2021 ser ut att erbjuda betydligt bättre möjligheter att resa än sommaren 2020. Efter ett år fullt av begränsningar har vaccinationerna mot Covid-19 nu kommit igång på allvar och många länder börjar nu lätta på inreseförbud och andra restriktioner. Det betyder dock inte att allt genast kommer att återgå till det normala. De flesta bedömare menar att vi kommer att få leva under andra villkor än vi är vana vid för ganska lång tid framöver, inte minst påverkas resandet. Om du vill resa i Europa eller världen i sommar bör du skaffa ett friskhetsintyg. Det kan du göra till exempel via https://www.doclab.se/ som låter dig göra ett så kallat PCR-test för en rimlig summa.

Utrikesdepartementet avråder fortfarande från utlandsresor

Young,Asian,Tourist,Woman,With,Mask,Using,Phone,And,SittingUtrikesdepartementet utfärdade i mars 2020 en rekommendation om att avhålla sig från onödiga resor utomlands. Den är giltig till och med 31 maj 2021 och kommer med största sannolikhet att förlängas. Redan nu står det dock klart att förlängningen inte kommer att omfatta ett flertal länder. Expressen rapporterar att det från och med den 30 juni kommer vara okej att resa till Luxemburg, Schweiz, Belgien, Island, Frankrike, Portugal, Italien, Spanien, Kroatien och Grekland. Reglerna för vad som gäller för att bli insläppt varierar mellanländerna, men om du vill vara säker på att resan ska gå någorlunda problemfritt ska du som sagt ha ett friskhetsintyg.

70 procent av en normal sommar

Aftonbladet genomförde nyligen en rundringning till ett gäng olika researrangörer och de flesta tror att det kommer resas betydligt mer under årets sommar än sommaren 2020. En researrangör tippar att resandet kommer uppgå till ungefär 70 procent av en vanlig sommar. Exakt hur det kommer att bli med den saken återstår dock att se.