Att spendera tid i naturen långt från stadens sus och dus är en av de finaste upplevelserna du kan vara med om. För att verkligen uppleva det när det är som bäst ska du dock leta dig långt bort, exempelvis till trakterna i Norrlands inland. Men att befinna sig långt borta från närmsta bebyggelse innebär också vissa risker. Här kan du läsa om hur du förbereder dig.

Det brukar ofta påpekas vilket litet land Sverige är ur ett globalt perspektiv. Någonstans har det satt sig i svenskarnas självbild vilket gjort det lätt att underskatta hur öde stora delar av landet faktiskt är. Om du söker dig till svenska fjällen och Norrlands inland är det inte alls omöjligt att du hamnar i trakter där närmsta bebyggelse ligger flera dygns vandring bort. Första steget du bör ta inför fjällvandringen: köp en vevradio från Criseq, och läs vidare i den här artikeln om vad du mer behöver ha med dig för att överleva om du går vilse.

vandringFjällen slår turismrekord

Förra året var det rekordmånga som turistade i de svenska fjällen. Med tanke på hur många reserestriktioner som gäller på grund av Covid-19 vore det inte särskilt överraskande om ännu fler beslutar sig för att turista i fjällen i år. I ödemarken behöver du inte oroa dig över att stöta ihop med några folkmassor.

Några grundläggande tips

En vevradio från Criseq, som nämndes tidigare, är ett bra sätt att säkerställa att du alltid kan nå någon om du skulle gå vilse. En vevradio drivs som bekant inte på batterier, utan du vevar upp den för att ladda den. I vissa fall är de också utrustade med solladdare. Exakt vad du ska packa utöver en vevradio inför en fjällvandring beror förstås på flera olika faktorer såsom årstid, hur länge du ska vara ute och hur du tänkt övernatta. När det gäller kläder finns det dock några grundläggande saker som du kan utgå ifrån oavsett årstid. Svenska Turistföreningen tipsar om att du alltid bör tänka i flera lager, det vill säga att du för att hålla värmen hellre ska ha många tunna plagg än få tjocka. Utöver det är det bra om dina kläder är gjorda av funktionsmaterial eller ull.

Andra saker som det är viktigt att du tar med dig

tältAtt vandra i ödemarken handlar förstås i någon mån om att leva utan de bekvämligheter du är van vid hemifrån. Det förhindrar dock inte att vistelsen i det fria blir bättre om du slipper vara hungrig, trött eller kall.

Här får du en checklista med sakerna som det är nödvändigt att du har med dig. Vissa av sakerna som tält och sovsäck beror förstås på vart ditt slutmål är.

  • Tält och sovsäck
  • Stormkök
  • Vatten (räkna med åtminstone 2 liter vatten till en vuxen per natt)
  • Mat – gärna lite mer än vad du behöver. Bra med pulversoppor och liknande som inte väger så mycket eller tar så mycket plats.
  • Extra klädombyten. Även här är det en bra idé om du har med dig ett plagg för mycket än för få.