Rätt däck på bilen kan vara skillnaden mellan liv och död. Att köra runt med slitna däck är en stor trafikfara och kan vara orsaken till att en olycka sker. När du ska välja nya däck är det viktigt att tänka på kvalitet så att du kan känna dig säker ute på vägarna.

Det är däcken som har kontakt med vägen så detta är den delen av bilen du verkligen ska satsa på. Inte nog med att säkerheten kommer att öka utan rätt däck kommer även med flera andra fördelar.

Nya däck gör bilen

För att vara så säker som möjligt på vägen är det viktigt att inte köra runt med slitna däck. När mönsterdjupet har blivit för lågt kan du köpa nya på en däckfirma. Satsa på däck av hög kvalitet som du vet håller måttet som till exempel Pirelli däck. Det är inte bara säkerheten som är en fördel utan även bilens bränsleförbrukning och ljudnivån påverkas. Bra däck är alltså även bra för plånboken och för miljön.

Tänk på det här när det kommer till däck

däck mönsterEnligt SVD har nästan var femte bil i Sverige däck som slitna och kan därför vara en stor trafikfara. När det kommer till däck finns det en del saker du behöver tänka på för att veta att du är säker i bilen.

  • Lufttryck. Har dina däck fel lufttryck så slits de ut snabbare.
  • Mönsterdjup. Om dina däck är slitna försvinner mönsterdjupet och det är detta som kan bli en trafikfara och orsaka vattenplaning eller dåligt fäste.
  • Väglag. Har däck efter väder och väglag.

Vilka regler gäller angående däckbyte?

I Sverige har vi lagar som säger när vi ska ha sommardäck och vinterdäck. Tidsperioden mellan 1 december till den 31 mars ska din bil ha vinterdäck när det är vinterväglag.  Dubbdäck får du lov att använda mellan den 1 oktober och den 15 april, förväntas det bli vinterväglag någon gång utöver denna period är det även då tillåtet att använda dubbdäck. All övrig tid ska din bil ha sommardäck för att inte slita på väglaget eller på bilen.